Goede koffie, goede zaak

Café Intención koffiebonen komen van kleine boeren verenigd in boerencoöperaties

Om de kwaliteit van onze koffie te kunnen blijven garanderen doen wij er alles aan om dit te kunnen bewijzen. Benieuwd naar onze certificaten? Via onderstaande links kan je de volgende certificaten vinden:

Wat is Fairtrade?

Fairtrade is voor velen een bekende term, maar wat houdt het precies in?

Fairtrade verenigd koffieboeren in ontwikkelingslanden in coöperaties. Door het samenwerken in coöperaties kunnen de boeren een betere prijs krijgen voor hun producten door de betere onderhandelingspositie.

Door middel van Fairtrade krijgen koffieboeren altijd een minimumprijs voor hun producten. Deze minimumprijs moet genoeg zijn voor de boeren om hun kosten voor het duurzaam produceren te dekken. Ook krijgen de Fairtrade coöperaties van hun afnemers een premie naast de inkoopprijs. Deze premie wordt geïnvesteerd in een project waar democratisch over gestemd wordt in de coöperatie. Zo worden er bijvoorbeeld zonnedrogers gekocht om het droogproces van de koffiebonen te versnellen.

De boeren zelf moeten ook voldoen aan een aantal eisen om bij de Fairtrade coöperatie te mogen. Zo wordt er geëist dat de boeren milieuvriendelijk telen. Ook moet er respect zijn voor arbeidsrechten en wordt er verwacht dat de boeren democratisch en transparant deelnemen aan de boerencoöperatie.

Het sociale project HELP, daarmee ondersteunen we 600 boeren in Honduras.

Wat betekent biologisch telen?

Om een biologisch product te kunnen produceren zijn er eisen waar volgens de Europese wetgeving aan voldaan moet worden:

  • De producten moeten voor minimaal 95% bestaan uit echte biologische ingrediënten
  • Er mogen geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden bij het telen
  • Er mag geen kunstmest gebruikt worden
  • Voor alle ingrediënten moet het duidelijk zijn waar ze precies vandaan komen

Het biologisch telen heeft veel voordelen voor de natuur. Zo wordt de biodiversiteit gestimuleerd, bodemerosie wordt voorkomen en dieren krijgen alle ruimte om te leven.