6 september, 2022

Fairtrade Organisatie: Cenfrocafe Peru

Fairtrade Organisatie: Cenfrocafe Peru
Over Cenfocafe

The Coorperative de Servicios Múltiples Cenfrocafe Péru, ook wel bekend als Cenfrocafé is een Fairtrade organisatie in Peru. De organisatie is opgericht in 1999 in een klein dorpje genaamd Palla Peña, in de noordwesterse provincie San Ignacio. Cenfrocafé heeft vandaag de dag 2.500 leden, waarvan 10% vrouw.

Cenfrocafé biedt haar leden oplossingen door kwaliteitsdiensten, zoals ondersteuning op het gebied van ondernemerschap en handel. Ook bij het produceren van producten van hoge kwaliteit in harmonie met het milieu.

 

Productie

De koffiebonen worden met de hand geplukt om de kwaliteit van de bonen te waarborgen. Dit wordt gedaan door de leden van Cenfrocafé. Op dezelfde dag worden de koffiebonen gepeld en gefermenteerd. Het fermenteren duurt tussen de 12 tot 18 uur afhankelijk van de hoogte en temperatuur. Daarna worden de koffiebonen 3 keer gewassen en gedroogd met drogers die draaien op zonne-energie. In Norandino worden de koffiebonen klaargemaakt voor export naar Europa. Het doel van Cenfrocafé is om de productiekosten te verlagen dat dit de winst zal doen stijgen.

 

Fairtrade

Fairtrade betekent voor Cenfrocafé sociale verantwoordelijkheid en milieubescherming. Dankzij Fairtrade krijgen de lokale koffieboeren financiële stabiliteit en zekerheid. Ook krijgen de plantages zo kansen op het gebied van projectontwikkeling- en organisatorische versterking.

 

Kwaliteit en productiviteit

Cenfrocafé geeft training en technische assistentie aan leden om het productieproces te verduurzamen. Hierbij wordt het fonds gebruikt om te investeren in organische meststoffen. Uiteindelijk resulteert dit in lagere kosten en hogere kwaliteit koffie.

 

Sociale verantwoordelijkheid

Jongeren worden door middel van jongerenprojecten opgeleid tot toekomstige telers, kwaliteitscheckers en waarborgers. Hiermee wordt de volgende generatie op de plantages versterkt, opgeleid en geholpen.

Daarnaast helpt Cenfrocafé vrouw met het verkopen en maken van producten om hun eigen inkomen te krijgen. Zo worden opleidingen gestimuleerd en mogelijk gemaakt om vrouwen onafhankelijk te maken.