sta jij er wel eens bij stil waar je koffie vandaan komt?

We drinken gemiddeld zo'n 4 kopjes koffie per dag. Maar sta je er wel eens bij stil waar koffie eigenlijk vandaan komt en wie de bonen plukt?

We nemen vaak aan dat het wel goed zit met de productie van ons voedsel. Toch is er in de wereld van koffie nog veel te verbeteren wat betreft de leefomstandigheden van de koffieboeren, hun financiële zekerheid en hun mogelijkheid tot innovatie. Café Intención koffie is fairtrade gecertificeerd. Fairtrade koffieboeren krijgen een bedrag voor de opstart van de koffieteelt, de minimumprijs en een vaste premie. Daardoor kunnen zij onder andere medische zorg voor hun gezin betalen en hun productiekennis verhogen.

Bestrijdingsmiddelen en oneerlijke prijzen

Wij lieten onderzoekers van de internationale fairtrade organisatie in Brazilië en Ethiopië poolshoogte nemen in de koffiesector. Zij beoordeelden de situatie in ter plekke. Wat bleek? In Brazilië worden nog steeds volop giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de koffieproductie. De arbeiders dragen geen beschermende kleding en de bestrijdingsmiddelen komen ook in het grondwater terecht. Zo komen mensen die niet op de koffieplantages werken eveneens in aanraking met de giftige stoffen.

Fabrikanten van bestrijdingsmiddelen overtuigen kleine koffieboeren op slinkse wijze van de noodzaak van hun middelen. Maar wie eenmaal begint met deze bestrijdingsmiddelen kan vaak niet meer terug. Een ander probleem is dat koffieboeren niet weten wat een eerlijke prijs is voor koffiebonen. Ze hebben geen of onvoldoende zicht op de prijzen op de markt. Daardoor werken ze vaak onder het minimum leefbaar inkomen. Ze moeten goed plannen om geld te hebben voor zowel de teelt als de oogst.

Wie wil genieten van een kop koffie, denkt daarbij ook aan de levenskwaliteit van de mensen die de koffie produceren. Daarom is J.J. Darboven samen met partner OLAM, het H.E.L.P.-project gestart. Een langdurig project voor 600 koffieboeren in Honduras, ter ondersteuning van de productie- en levensomstandigheden. Zo zorgen we samen voor goede koffie en een betere toekomst.

Over de smaak

Café Intención Café Crème - milde melange

Deze uitgebalanceerde koffiemelange wordt samengesteld uit de beste Arabica bonen afkomstig van hooggelegen plantages van kleine koffieboeren verenigd in coöperaties, uit Midden- en Zuid-Amerika, waaronder Peru en Honduras.

Over de smaak

Café Intención Espresso - melange

Een hoogwaardige bonenmelange, samengesteld uit edele Arabica bonen uit Midden- en Zuid Amerika en pittige, kruidige, hoogwaardige Robusta bonen uit Afrika en Azië.

In Honduras kopen wij groene koffiebonen onder andere in bij coöperatie COMSA.

Coöperatie COMSA in Honduras: deze democratisch geleide organisatie heeft 800 leden, waarvan 25% vrouwen. Sinds 2005 is COMSA Fairtrade gecertificeerd en maakt gebruik van de aldus verkregen premies om de kwaliteit en de productiviteit te verbeteren, voor het milieu en educatieve projecten, die ook de kinderen van de regio ten goede komen. Met een overtuigend resultaat: verbetering van de levensstandaard van de leden en hun omgeving - en uitstekende producten. Of om het met de woorden van de boeren te zeggen: "Deze koffie is een bijzondere traktatie. Het werd geoogst en verwerkt met moeite, toewijding, verantwoordelijkheid en passie - en dat proef je." Rodolfo Peñalba, Manager Café orgánico Marcala (COMSA)

In 2016 is het Honduras Education Life Project (H.E.L.P.) opgestart, om koffieboeren in de regio Santa Bárbara te voorzien van betere werk- en leefomstandigheden. H.E.L.P. steunt boeren op ruim driehonderd plantages op allerlei manieren.

Certificeringen van J.J. Darboven

Wij hebben de volgende certificeringen: Skal; ISO 9001; ISO 14001 en ISO 22000. Deze certificeringen tonen onder andere aan dat wij biologische producten mogen verhandelen en wij aan de normen van voedselveiligheid voldoen. U kunt de certificaten opvragen bij onze verkoopbinnendienst via de contactpagina.