Recepten
26 november, 2020

Pannenkoeken met koffie

Pannenkoeken met koffie

Welk eten is er niet lekker met koffie? We vroegen het foodbloggers Puur Suzanne, mind your Feed en Lisa goes Vegan. We zijn het unaniem met elkaar eens: koffie is altijd een goed idee!

De foodbloggers maakten geweldige recepten met de biologische en fairtrade koffie van Café Intención. We delen een aantal van onze lievelingsrecepten. Wil je meer inspiratie? Puur Suzanne heeft 16 recepten gebundeld in een e-book. Je kunt het e-book gratis downloaden op haar website! Bezoek de website van Puur Suzanne.

 

Gevulde pannenkoeken met espresso mascarpone
Ingrediënten voor 2 porties

  • 200 gr bloem
  • 400 ml melk
  • 2 eieren
  • 75 ml Café Intención espresso
  • 100 gr mascarpone
  • 100 gr kwark
  • 1 rijpe banaan
  • 150 gr blauwe bessen
  • 1 el honing
  • 2 el water
  • 1 tl maizena
  • olie / margarine om in te bakken

1. Doe de bloem in de kom. Schenk de helft van de melk erbij en tik de eieren boven de kom.
2. Gebruik een garde om de ingrediënten voor de pannenkoeken tot een glad beslag te mengen. Voeg daarna de rest van de melk toe en roer tot een glad beslag. Zet het beslag even weg.
3. Zet 75 ml sterke Café Intención espresso en laat deze afkoelen. Schep de mascarpone en kwark in een schaal. Prak een rijpe banaan tot moes en voeg deze toe. Schenk de espresso erbij en meng tot een luchtige mousse.
4. Maak ondertussen de blauwe bessen compote klaar door de blauwe bessen met 1 el honing en 1,5 el water zachtjes in een steelpannetje te verwarmen. Blijf roeren, tot de bessen zachter worden en het sap vrijkomt. Schenk het sap uit de steelpan in een schaaltje en meng met 1 tl maizena. Roer goed door zodat je geen klontjes hebt en schenk dan terug in de steelpan.
5. Wanneer het beslag even heeft gerust, roer je het nog 1 keer door. Verwarm een klein beetje olie of boter in de pan en schep dan met bijvoorbeeld een soeplepel het beslag in de pan. Draai de pan direct rond zodat het beslag goed kan uitlopen zodat je een mooie ronde pannenkoek krijgt.
6. Maak met het beslag 4 pannenkoeken. Laat ze een beetje afkoelen en schep dan wat van het espresso mascarpone mengsel in het midden van de pannenkoek. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol ze dan op. Leg ze op een bord en schep er blauwe bessen compote overheen.
 

Pannenkoeken met koffie en peer
Ingrediënten voor 5 á 6 kleine pannenkoeken

  • 50 gram volkoren speltmeel
  • 50 ml Café Intención
  • espresso
  • 150 ml sojadrink
  • theelepel bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 lijnzaad ei (1 eetlepel
  • gebroken lijnzaad mengen
  • met 3 eetlepels water)
  • olie / margarine om in te
  • bakken

Ter garnering

  • halve peer in stukjes
  • geschaafde amandelen
  • ahornsiroop

1. Maak allereerst het lijnzaad ’ei’.
2. Meng in een glas 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water. Roer dit goed door elkaar en laat dit even staan. Meng in een kom het meel met de bakpoeder en de suiker.
3. Doe de espresso en de sojadrink bij het meel. Voeg nu het lijnzaad ‘ei’ toe en meng alles goed door elkaar tot het een glad beslag is.
4. Verhit een koekenpan op het vuur. En verwarm hierin een klein beetje olie.
5. Voeg 1/4 van het beslag toe. Bak de pannenkoek een paar minuten totdat er bubbels ontstaan en keer dan om. Bak de andere kant ook nog zo’n 2 minuten. Herhaal dit tot je 6 pannenkoeken hebt.
6. Stapel deze op je bord en garneer met stukjes peer, amandelschaafsel en ahornsiroop of iets anders wat je lekker vindt.
 

Pannenkoeken met koffie-karamelsaus
Ingrediënten voor 2 porties

  • 300 gram bloem
  • 600 milliliter plantaardige
  • melk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • olie / margarine om in te bakken

Ingrediënten voor koffie-karamel saus

  • 8 dadels, ontpit
  • 50 ml water
  • 2 x Café Intención espresso
  • snufje zout

Ter garnering

  • handje geroosterde
  • pecannoten
  • scheut ahornsiroop
  • 1 sinaasappel in partjes

1. Meng in een kom bloem, bakpoeder en zout.
2. Voeg de plantaardige melk met een garde al roerend toe door de bloem, tot je een glad beslag krijgt.
3. Begin ondertussen aan de koffie-karamelsaus. Ontpit de dadels. Voeg ze samen met het water, de (afgekoelde) espresso shots en een snuf zout in de keukenmachine en laat draaien totdat er een gladde structuur ontstaat. Voeg eventueel nog wat extra water toe om het mixen te vergemakkelijken. Je hoort een smeerbare structuur te krijgen.
4. Verhit een koekenpan met olie en laat heet worden. Giet een klein beetje beslag in de pan. Draai de pannenkoek om wanneer deze aan de bovenkant bijna droog is. Bak nog een minuut aan de andere kant. Herhaal dit tot het beslag op is.
5. Besmeer de pannenkoekjes met de karamelsaus (tussen elke pannenkoek) en stapel ze op elkaar. Giet een scheutje ahornsiroop erbij, bestrooi met de geroosterde pecannoten en beleg met stukjes sinaasappel.

Deze recepten zijn gemaakt in samenwerking met: Puur Suzanne, Mind Your Feed en Lisa goes Vegan.