Koffie is een bijzonder en veelzijdig product. Over het ontstaan ervan doen vele verhalen de ronde. De bekendste legende gaat over een geitenboer in Ethiopië. In deze blog lees je zijn verhaal en je ontdekt hoe koffie zich als product over de wereld verspreidde.
De ontstaansgeschiedenis van koffie
Rond het jaar 850 leefde er een geitenboer in Ethiopië. Hij merkte dat zijn geiten constant veel energie hadden en de hele nacht opbleven. De geitenboer is op een dag eens gaan kijken waardoor dat zou kunnen komen en zag zijn geiten besjes eten van een struik.
De geitenboer bracht de besjes naar de monniken. De monniken waren geleerden en zouden wellicht kunnen achterhalen of er iets bijzonders in deze besjes zat. Ze proefden de besjes, maar vanwege de bittere smaak spuugden ze deze uit en gooiden ze ze in het vuur. Toen bleek plots dat er een verrukkelijk aroma opsteeg uit het vuur. De besjes werden gebrand tot koffieboontjes! Vervolgens werd er veel geëxperimenteerd met de koffiebes en zo is uiteindelijk koffie ontstaan.
De handel in koffie
Vanaf de 11e eeuw werd koffie vanuit het herkomstland Ethiopië naar Arabië gehaald. De jaren daarna werd koffie groot in het Ottomaanse rijk. Pas veel later, rond 1600, startte men met het verschepen van koffie naar Europa. Koffie was gewild voor de handel en tegelijkertijd een luxeproduct. In de 1700 eeuw was Amsterdam het middelpunt van de koffiehandel van de wereld. Vanuit Amsterdam werd de koffie later ook naar Midden- en Zuid-Amerika verscheept.
Koffie vandaag de dag
Koffie werd langzamerhand een wereldwijd gedronken product. Er ontstonden koffiehuizen waarin mensen met vrienden of zakenlui samenkwamen. Koffie werd een drank voor ontmoetingen. Vandaag de dag is dat natuurlijk nog steeds het geval. Er is immers geen vergadering of samenkomst zonder een heerlijke kop koffie!