Recepten
20 september, 2022

Koninklijke Alfajores koekjes

Koninklijke Alfajores koekjes

Net als Koningin Maxima genieten van een Koninklijk tussendoortje! Dat kan met de Argentijnse Alfajores koekjes. Een Zuid-Amerikaanse lekkernij om je vingers bij af te likken. Heerlijk in combinatie met een bakje koffie. Wie nodig jij uit voor een koffietje? 

Wij als Nederlanders zijn gek op een koekje bij de koffie. Dit is als de kers op de taart of óók wel het koekje bij de koffie. De Alfajores is een zoetig koekje voor de echte lekkerbek! Maak de Alfajores naar eigen wens, want je kan deze koekjes ook vegan maken. 

Dit heb je nodig voor 12 tot 14 stuks: 

Benodigheden voor de koekjes:

  • 60 gr plantaardige roomboter – op kamertemperatuur
  • 4 el ahornsiroop
  • 1tl kaneel
  • Snufje zout
  • 140 gr amandelmeel
  • 50 gr maïzena

Benodigdheden voor de vulling:

  • 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
  • 2 tot 3 el 100% Arabica koffie van Café Intención
  • Snufje zeezout

Zo maak je deze Zuid-Amerikaanse lekkernij: 

Dulce de leche - vulling

Begin met de dulce de leche. Zet het dichte blikje in een pan met ruim water en breng aan de kook. Draai zodra het water kookt het vuur heel laag, zodat het water heel rustig borrelt. Laat het blikje tweeënhalf uur zacht koken. Belangrijk: check af en toe of het blikje nog onder water staat. Zo niet, voeg dan een scheut water toe. Haal het blikje uit de pan en laat volledig afkoelen (!) voordat je hem openmaakt. Anders heb je kans dat de hete karamel eruit spat en dat willen we natuurlijk niet. Zet het blikje daarna in de koelkast. Hierdoor dikt de karamelpasta nog wat in.

De koekjes

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Mix met een handmixer de plantaardige roomboter, ahornsiroop, kaneel en zout. Roer het amandelmeel en de maïzena erdoor en kneed met de hand tot een samenhangend deeg en maak er een bal van.

Leg de bal op een stuk bakpapier en druk hem plat met de hand. Leg een tweede stuk bakpapier op het deeg (het deeg is namelijk nogal plakkerig) en rol hem daarna met een deegroller uit tot een platte ronde vorm.

Steek met behulp van een koekjesvorm kleine rondjes uit het deeg. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe dit voorzichtig want het deeg is nogal kwetsbaar. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes 8 tot 10 minuten. Het is de bedoeling dat de koekjes licht van kleur blijven. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen. Ze worden knapperiger tijdens het afkoelen.

Zet ondertussen een kopje koffie en roer twee eetlepels daarvan door de dulce de leche. Voeg ook een snuf zeezout toe. Zijn de koekjes afgekoeld? Bedek de helft van de koekjes dan met een theelepel dulce de leche per koekje. Leg de overgebleven koekjes erbovenop en druk licht aan.

Niet alle koekjes in een keer opeten! Dan kan je er minder lang van genieten. De Alfajores kunnen ingevroren worden óf eet ze binnen twee dagen op voor de optimale smaakervaring.