2 december, 2020

Wat weet jij van koffie?

Wat weet jij van koffie?

1. Wist je dat er wereldwijd wel meer dan zestig soorten koffie zijn? En daar drinken we er maar twee van! Dat zijn Arabica en Robusta. Er zit veel verschil tussen deze bonen. Arabica wordt vooral verbouwd in Midden- en Zuid-Amerika en is zacht en mild van smaak. Robusta bonen worden verbouwd in Afrika en Azië en zijn pittiger van smaak. Robusta bonen worden daardoor vaak gebruikt voor espresso’s. Veel koffies zijn echter een melange van Arabica en Robusta bonen.

2. Wist je dat koffiebonen uit koffiebessen komen? Deze bessen groeien aan een boom. Ze zijn eerst groen en daarna roodpaars. Dan zijn ze rijp om geplukt te worden.

3. Wist je dat de manier van branden van koffie heel veel invloed heeft op de smaak van koffie? Bij het branden komt de natuurlijke smaak van de boon naar boven. Een andere branding kan bonen een net andere smaak geven. Ook krijgt de boon bij het branden pas zijn bruine kleur.

4. Wist je dat je net gezette koffie niet te lang moet bewaren? Koffie die warm wordt gehouden op een plaat verandert heel snel van smaak. Hierdoor wordt de koffie al snel bitter. Houdt daarom ongeveer een halfuur aan als maximum warmhoud tijd.

Voor meer informatie en koffieweetjes, kijk op de site van Koffie & Thee Nederland.