15 september, 2020

Duurzame samenwerking met de Fungi Factory

Duurzame samenwerking met de Fungi Factory

Over de Fungi Factory

J.J. Darboven investeert graag in duurzame projecten. Daarom zijn we in 2020 een samenwerking aangegaan met de Fungi Factory uit Utrecht. De Fungi Factory kweekt oesterzwammen op basis van koffiedik. Koffiedik is het droes dat achterblijft na het zetten van een kopje koffie. Het restafval wordt zo hergebruikt, wat zorgt voor een circulair proces.

De oesterzwammen kunnen worden gekweekt in een growkit. Na ongeveer vijf weken beginnen de eerste zwammen te groeien. Als ze eruit zien als op onderstaande foto, kunnen ze geoogst worden. Het kweken kan thuis, maar ook op grotere schaal in een ‘Fungi Farm’. Deze klimaatkast reguleert de optimale temperatuur voor de groei van oesterzwammen.

Duurzame investeringen

Bij J.J. Darboven vinden we het kweken op basis van koffiedik een inspirerend project waar we graag in investeren. Daarom hebben we bij de gemeente Ede, afnemer van Café Intención koffie, de allereerste Fungi Farm geplaatst. Het koffiedik komt uit de koffiemachines in Ede en kon zo direct hergebruikt worden als broedplaats voor de oesterzwammen. Dat vermindert een hoop afval. De geoogste zwammen zijn verwerkt in het bedrijfsrestaurant; er zijn de meest originele gerechten mee gemaakt voor de medewerkers van de gemeente Ede, zoals onderstaand rijstgerecht.

Dit project legt de duurzame missie van J.J. Darboven en Café Intención koffie goed bloot. We zijn trots op deze mooie samenwerking tussen verschillende partijen. Op naar meer duurzame projecten!

Ede FF.jpgGewokte oesterzwam met paprika en kip.jpg