30 september, 2021

Eerlijke koffie centraal tijdens de Fairtrade week

Eerlijke koffie centraal tijdens de Fairtrade week

Van 30 oktober tot en met 7 november vindt de najaarseditie van de Fairtrade week plaats. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor het verbeteren van de positie van (kleinschalige) boeren uit ontwikkelingslanden. Om het beste resultaat te behalen slaat Café Intención samen met nog veel meer merken de handen in één.  

Maar wat is Fairtrade nou eigenlijk? Fairtrade staat voor gelijke kansen voor iedereen. Op dit moment is het namelijk zo dat veel boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden in onzekerheid leven en geen eerlijke prijs krijgen voor bijvoorbeeld de koffiebonen. Zij zijn afhankelijk van de sterk fluctuerende prijzen waardoor zij vaak niet hun gezin kunnen onderhouden en in armoede leven. Om deze boeren de mogelijkheid te bieden om zichtzelf te ontwikkelen heeft Fairtrade bepaalde standaarden bedacht. Deze standaarden zijn gericht op een beter bestaan voor arbeiders.

Binnen die standaarden moedigt Fairtrade de boeren aan om samen te werken in coöperaties zodat ze een betere onderhandelingspositie krijgen en daardoor een betere prijs voor hun oogst kunnen vragen. Deze coöperaties zijn voorzien van strikte handelsvoorwaarden waar ex- en importeurs zich aan moeten houden en verplicht kopers om een minimumprijs te betalen. Deze minimumprijs zorgt voor zekerheid en een vast inkomen. Naast deze zekerheid, ontvangen de coöperaties een Fairtrade premie. De boeren bepalen gezamenlijk waar zij de premie aan besteden. Vaak investeren ze in het ontwikkelen van hun bedrijf, scholing of gezondheidszorg. 

Ook bij de koffie van Café Intención staat duurzaamheid centraal. Het werken op de koffieplantages is zwaar en dankzij Fairtrade worden de koffieboeren op een eerlijke manier beloond voor hun harde werken. Zo zorgen we dat jouw koffie heerlijk én eerlijk is, goeie zaak toch? 

Doe je ook mee? Maak tijdens de Fairtrade week kennis met de koffiebonen van Café Intención en vele andere eerlijke producten en lees meer over de fairtrade beweging. Samen maken we de wereld een beetje beter. 

En wist je dat je Café Intención koffie gewoon in jouw supermarkt kan kopen zowel in bonen- als filterkoffie?