2 augustus, 2022

Fairtrade organisatie: Comsa Honduras

Fairtrade organisatie: Comsa Honduras
Over de organisatie

Café Orgánico Marcala S. A de C. V., ook wel bekend als COMSA is een kleinschalige productieorganisatie. COMSA is gevestigd in de gemeente Marcala, La Paz, Honduras. Sinds 2003 is COMSA flink gegroeid. Vandaag de dag zijn er 1.157 leden uit 17 gemeenten, waarvan 27% vrouw.

 

Kwaliteit

Om de kwaliteit van alle koffie te waarborgen worden de koffiebonen meerdere malen gecheckt. Dit begint bij controleren van de rijpe koffiebonen als ze net zijn geoogst. Na controle worden de koffiebonen gewassen, gedroogd en geproefd met tussendoor meerdere kwaliteitscontroles.

 

Fairtrade

Certificering is de sleutel tot succes. COMSA gelooft dat certificering van koffie kan leiden tot meer organisatorische groeimogelijkheden, toegang tot meer budget, nieuwe markten kan bereiken en ontwikkelingsstrategieën kan waarmaken. Dankzij financiële middelen die mogelijk zijn gemaakt door Fairtrade Premium kan COMSA investeren in verschillende sociale projecten.

Zo investeert COMSA in schoolprojecten voor kinderen. Er worden studiebeurzen beschikbaar gesteld. Sport & muziek activiteiten worden gesponsord en er is een internationale COMSA school opgericht.

 

Efficiëntie en productiviteit

Er wordt ook budget weggelegd voor waarborgen van de kwaliteit en productiviteit op de koffieplantages. Zo worden er programma’s opgesteld waarmee capaciteit toename gecreëerd kan worden op de plantages. Ook worden de fondsen gebruikt het bouwen van drogers op zonne-energie, koffieverwerkingsinstallaties en een irrigatiesysteem op de plantages. Door al deze investeringen wordt de efficiëntie op de plantages verhoogd.

Om de kwaliteit te verhogen wordt er geïnvesteerd in technische assistentie en training voor het organisch produceren. Hierbij hoort het toepassen van organische materialen en het optimaliseren van de landbouwpraktijken.